Własny warzywnik w miejskim gąszczu? Zioła przyprawowe z własnego parapetu? Dla osób mających chwilę na podlanie roślin na balkonie lub zaaranżowanie niewielkiego ogródka na tarasie to fantastyczny pomysł na zielone dodatki do posiłków uzyskane niewielkim kosztem.

Nie wszystkie warzywa nadają się do posadzenia w doniczce. Jeszcze mniej krzewów i drzewek owocowych spełnia surowe kryteria stawiane przez trudne warunki atmosferyczne. Wspaniale natomiast sprawuje się większość ziół.

Bazylia, macierzanka, oregano, szałwia to idealne zioła na balkon. Nadają miejscu ekscytującego aromatu, dzięki czemu wiele zyskuje aranżacja balkonu. Szczypiorek lub rukola do białego sera z chrupiącym pieczywem to śniadanie, do którego można tęsknić jeszcze przy obiedzie.
Do głównego posiłku podać można sałatkę ze składników zebranych z doniczek, sałata (choć niektóre jej rodzaje różnie sprawdzają się na wietrznych stanowiskach), rukola, seler naciowy, pomidory i zielona cebulka. Najłatwiejsze w uprawie są pomidory koktajlowe najróżniejszych gatunków. Można by powiedzieć, że rosnę jak chwasty, jeśli tylko zapewni się im podporę na wietrznych stanowiskach.
W niektórych miejscach udają się ogórki i fasolka. Jednak tym roślinom, podobnie jak tradycyjnym, dużym pomidorom, trzeba poświęcić nieco więcej czasu i odpowiednie podpory, aby nie zachorowały.
Dość łatwe w uprawie są ziemniaki, które przecież kiedyś traktowano jako rośliny ozdobne i sadzono w nie byle jakich miejscach, lecz przed dworami szlacheckimi.

Co ambitniejsi balkonowi ogrodnicy mogą spróbować hodowli winogron, jabłoni, śliw czy borówek. Niektóre drzewka przygotowano w miniaturowych formach idealnie nadających się do donic, jako rośliny na balkon. Jednak przy tak dużych roślinach i odpowiednio dobranych, dużych donicach, należy upewnić się, że duży ciężar nie zagrozi konstrukcji budynku.


Istotnym dla uprawy roślin jadalnych na miejskich tarasach i balkonach jest ich usytuowanie. Ruchliwe arterie miast czy otoczenie niektórych fabryk to nie najlepsze miejsce na hodowlę warzyw i ziół. W pozostałych wypadkach warto poświęcić pięć minut dziennie, by cieszyć się świeżym smakiem na swoim talerzu.

Tagi: , , , ,

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.